دروغ گويي در كودكان تقريبا امري عادي مي باشد كه با كمك والدين كودكان مي توانند از آن عبور كنند. مطمئن باشيد جايي، زماني با دروغ گويي در كودكان مواجه خواهيد شد.
هنگام رشد مي توانيد انتظار داشته باشيد كه دروغ هاي پيچيده تر و بزرگتري را نسبت به دوران كودكي اش بگويد. دروغ هاي وي لزوما به دليل شيطنت يا بدجنسي نيستند.
در اين سن دلايل رشدي و هيجاني زيادي براي دروغ گويي در كودكان وجود دارند مانند نياز به احساس مهم بودن يا تمايل به چشم پوشي از احساسات ديگران. خبر خوب اين است كه كودك دبستاني تفاوت بين خوب و بد را مي داند و نميخواهد با دروغگويي كسي را آزار بدهد.
علت دروغگويي كودكان ابتداييابتدا نياز داريد بدانيد كه با چه موضوعي رو به رو هستيد قبل از آنكه به كودك خود ياد بدهيد كه چرا بايد دروغگويي را قطع كند. بايد كشف كنيد كه چرا حقيقت را در نظر نميگيرد. اينجا در اين مقاله انواع متداول دلايل دروغگويي كودكان دبستاني را آورده ايم، بنابراين با ما همراه باشيد:
۱.افسانه بافيدر كنار مشاهده بلوغ و پختگي كودكتان متوجه خواهيد شد كه كودك دبستاني شما هنوز هم در حال ابداع داستانهايي با جزئيات بسيار است. زماني كه به شما داستاني مي گويد در مورد يك اسب پرنده كه در وسط حياط مدرسه ديده و سوار آن شده؛ اين ممكن است بخاطر اين باشد كه هنوز قادر نيست به طور كامل تفاوت بين واقعيت و تخيل را تشخيص دهد، و يا سعي دارد كه توجه شما را جلب كند.
اگر فرزند شما تمايل به بزرگ نمايي دارد گاهي اوقات داستان ها را به قدري تغيير ميدهد كه ممكن است كاملاً غير واقعي باشند، در اين حالت احتمالا كودك فاقد اعتماد به نفس بوده و ممكن است احساس نياز به بالا بردن خود داشته باشد. هم چنين ممكن است فشاري احساس ميكند براي خوب بودن در چيزي، يا فكر ميكند كه بايد خودش را ثابت كند تا توسط شخصي و يا گروهي از افراد خاص مورد توجه و پذيرش قرار بگيرد.
فارغ از اينكه چه دليلي پشت افسانه بافي كودك شماست، مهم است كه كودك در حال رشد خود را مورد تمسخر قرار ندهيد؛ كه در اين صورت اعتماد به نفس وي بيشتر سقوط خواهد كرد. نشان دهيد هر آنچه كه هست را شما ستايش مي كنيد و ويژگي هاي مثبت وي را مورد قدرداني و پاداش قرار دهيد.
اگر مي توانيد موضوع صحبت را عوض كنيد؛ براي مثال در مورد چيز ديگري غير از موضوع دروغ صحبت كنيد و يا به آرامي به كودك خود بگوييد كه شما ميدانيد آنچه كه او گفته است واقعيت ندارد و شما او را دوست داريد حتي اگر سوار اسب پرنده نشده باشد.
اگر به فرد ديگري در حضور شما دروغ گفت به او در جلوي جمع تذكر ندهيد. به جاي آن تا زماني كه با كودك تنها شويد صبر كنيد، سپس به آرامي به وي توضيح دهيد كه شما ميدانيد در حال افسانه بافي است، و اينكه انجام يه همچين كاري عواقب بدي را در پي خواهد داشت.
براي اينكه بهتر متوجه شود از برخي داستان ها و قصه هاي كودكانه استفاده كنيد; معروف ترين آنها چوپان دروغگو است كه با دروغ گفتن گوسفندانش از دست داد و مردم روستا ديگر به وي اعتماد نداشتند، يا قصه خرگوش كوچولويي كه با دروغ گفتن دوستاي صميمي خود را از دست داد.
به احتمال زياد در طول زمان و در سن ۹ سالگي كودك شما اين افسانه بافي ها را كنار ميگذارد درست زماني كه ديگر تفاوت بين واقعيت و خيال براي بسياري از بچهها شفافتر شده است.
دروغ گويي در كودكان ۲. دروغ گويي در كودكان براي پوشاندن حقيقتزماني كه كودك شما انكار مي كند و به دروغ ميگويد كه زياد كردن شعله گاز كه منجر به سوختن غذا شده كار او نبوده، در واقع ميداند كه كار غلطي انجام داده و سعي در پوشاندن آن دارد. هدف وي اينست كه از تنبيه و نتايج ناخوشايند دوري كند.
كودكان اين روش را در سنين پايين مي آموزند و با رشد خود آن را تكميل مي كنند. دروغ هايي كه براي فرار از تنبيه و انضباط گفته ميشوند شما را در موقعيت سختي قرار مي دهند. اگر كودك را به دليل كار اشتباهي كه انجام داده تنبيه كنيد ممكن است تصميم بگيرد كه دروغ گويي برايش بهتر است.
اگر كاري انجام ندهيد نيز رفتارش تغيير نخواهد كرد و دروغ گويي در كودكان ادامه خواهد يافت. اگر كودك خود را هم به خاطر دروغ و به هم به دليل كار اشتباه اصلي تنبيه كنيد مسئله پيچيده تر مي شود. روش درست اين است كه بين سهل گير بودن و مجازات گر بودن يك تعادل ايجاد كنيد.
بر اساس يك پژوهش والديني كه بيشتر از بقيه از اصول اخلاقي استفاده مي كننند؛ فرار از واقعيت و دروغگويي كم تري در فرزندان خود مشاهده مي كنند. در حاليكه والديني كه فرزندان خود را به دليل دروغ گويي تنبيه ميكردند در واقع آن ها را به نوعي تشويق دروغ گويي در كودكان ميكردند.
زماني كه كودك شما سعي دارد با دروغگويي مخفي كاري كند تلاش كنيد قدم هاي زير را دنبال كنيد:
آرامش خود را حفظ كنيد، به جاي آن از اين فرصت استفاده كنيد كه صداقت را به وي آموزش دهيدبررسي كنيد كه چرا وي مخفي كاري مي كند. براي مثال از كودك پرسيد كه چرا زير گاز را زياد كرده، وي تاييد مي كند ترس از اين داشته مبادا شما را ناراحت كرده و يا به خاطر سوختن غذا مورد سرزنش قرار گيرد.توضيح دهيد كه چرا دروغ گويي اشتباه است به اين موضوع اشاره كنيد كه نبايد به گاز دست ميزد و بايد از بقيه كمك ميگرفت. به او بگوييد به هر حال اشتباهي رخ داده و قابل بخشش است. اما از سوي ديگر دروغگويي پذيرفتني نيست، روي انگيزههاي پشت دروغگويي تمركز كنيد تا خود دروغ. بيشتر از اين كه مدام روي دروغگويي تاكيد كنيد به او بگوييد كه شما ناراحتيد چون مسئوليت كاري كه انجام داده را نمي پذيرد.در مورد پيامدهاي قابل قبول و غير خوشونت آميز تصميم بگيريد بيشتر از تنبيه كودك خود به راههايي فكر كنيد كه بتواند اشتباهات خود را جبران كند.به او بگوييد كه به هر صورت او را دوست داريد. خوب است كه كودك شما نسبت به رفتارش هوشيار شود، و نسبت به رفتار بدش كمي احساس پشيماني كند. اما به هر صورت حواستان باشد كه موجب نشويد هر بار كه اشتباه مي كند اعتماد به نفسش را از دست بدهد.
منبع:كانون مشاوران ايران-دلائل اساسي دروغ گويي در كودكان + ۱۰ نشانه دروغگويي كودكان
ادامه مطلب
بازدید: